Det är varje hundägares mardröm att hunden försvinner. En hund kan försvinna i många
olika miljöer och hur hunden rör sig är väldigt olika. Det som hundar har gemensamt är att
de väldigt fort blir skygga. Här är en checklista på vad du kan göra.


1. Kontakta polisen 114 14 och anmäl din hund försvunnen.

2. Stanna kvar där hunden försvann, om du inte kan det så lägg ut din jacka eller hundens filt från bilen. Gå tillbaka ofta och se om hunden är där. Du kan också lämna en dörr på glänt till bostaden om hunden försvunnit nära er, ofta är hunden kvar i närområdet.

3. Ring in en IDhund (www.idhund.se). IDhundens förare har utbildning för att lägga upp genomsök. Använd deras kompetens för att få hjälp att söka av områden om inte observationer eller spår finns. Ge IDhundföraren exakt adress så den kan se karta över området. Eller organisera sökgrupp. Det är mycket viktigt att hitta hunden de första dygnen efter försvinnandet. En hund kan lätt bli skygg och undvika all mänsklig kontakt, även från ägaren.

4. Vi rekommenderar att du lägger ut din efterlysning i en Facebook grupp. I många av grupperna finns erfarenhet om den administrativa biten av söket. Du får hjälp att samla in observationer, att hålla Facebook uppdaterat, att starta en egen grupp för din hund och din efterlysning delas och når ut till fler. Du som ägare är ofta ute och söker och du kommer att ha svårt att göra alla delar själv. Så det är viktigt att ta till hjälp och hjälp finns att få.
5. Lappa! Att få in observationer på hunden är viktigt så du vet var man ska leta. Sätt upp efterlysningslappar på
många ställen. En efterlysning ska innehålla en bild på hunden, information om hunden (tex. skygg, social,
kännetecken, ålder mm.). Information om var den försvann och ägarens kontaktuppgifter. Det är bra om du kan ge  en bild till någon som hjälper dig att ordna lappar som andra kan hjälpa till att skriva ut och sätta upp.

6. Kontakta olika företag och grannar i trakten, tex tidningsbud, hemtjänst, taxi, jaktlag, lantbrukare. De kan se
omkullvälta soptunnor, skrämda husdjur som tex kaniner, höns. Kontakta gatukontoret som har ansvar över påkörda djur. Kontakta Radio och tidningar, extra viktigt om inga observationer har kommit in under en period. Alla tar inte emot efterlysningar, men det är alltid värt ett försök. Annonsera i lokaltidningen.

7. Grilla tex. bacon om du vet inom vilket område hunden finns. Med en engångsgrill och stekpanna varar
bacondoften länge. Skapa en plats för utfodring, använd gärna mat som luktar, tex. vom.

8. Placera ut en fälla endast om ni har observationer i ett område. En fälla måste övervakas så inte andra djur blir sittande i den. Fällor kan ibland lånas av viltvårdare i kommunen, jaktlag, djurparker etc. Om hunden stannar i ett visst område, tänk på att fällan blir en nytt föremål i en känd omgivning. Ibland får man gradvis flytta matstationen närmare fällan så hunden hinner vänja sig vid den.

9. Skriv upp observationer, använd en karta. Markera tider. Ofta ser man ett mönster och kan ringa in ett område
som hunden befinner sig i. Många efterlys‐grupper på Facebook hjälper till med det här. Om du ser hunden: Kontakta ägare eller sökledare och meddela var du sett hunden. Om du har information om att hunden är skygg, gör inte mer än kontakta ägaren snarast, var gärna kvar så du ser om hunden förflyttar sig och åt vilket håll.
Om hunden är social och inte flyr kan du försöka få kontakt med den. Det är viktigt att du är lugn, talar lugnt till
hunden. Titta inte på hunden om ni ser den, sätt er ner, gärna med sidan mot hunden. Fortsätt prata för er själva. Gå aldrig efter om den flyr, stanna och gör som ovan. Lägg ut mat och något som doftar som hemma på platsen om inte hunden kommer till dig.
Om det finns en stark misstanke om att hunden finns i området är det bättre att hunden får leta rätt på ägaren, än att ägaren letar efter hunden ‐ dvs sitt still, prata lågmält, sprid dofter = hunden letar upp dig.

Viktigt! Det är mycket viktigt att involverade personer lyssnar på sökledare och IDhundsförare för att följa strategin. Planeras sök eller infångande kan sökpromenader i området skrämma bort hunden, även om de är i största välmening, och ny planering måste ske vilket drar ut på tiden för infångandet. I skallgångskedjor ska IDhund gå före kedjan.

Här finns texten som pdf fil, om du vill länka till den: www.idhund.se/idhund-om_hunden_forsvinner.pdf