Är din katt bortsprungen?
Här nedan är en lista med tips och råd hur du kan hitta din katt.


Anmäl din katt som försvunnen till polisen, ring 114 14 för att anmäla.
Kontakta veterinärer, djursjukhus och katthem i området. Ring även gatukontoret på din kommun då dessa ansvarar för påkörda djur. Även brevbärare och andra som rör sig tidigt i gryning eller skymning kan du be vara observanta.

Katter ligger ofta och trycker. Kontrollera under bilar som står parkerade, leta i garage, förråd och andra lokaler där katten kan ha blivit inlåst. Titta också upp i träd, katten kan ha klättrat upp och har svårt att komma ner. En katt som försvinner av misstag blir vanligtvis kvar i närområdet och rör sig oftast när det blivit lugnare nattetid.


Ring in en IDhund (www.idhund.se). IDhundens förare har utbildning för att lägga upp genomsök. Använd deras
kompetens för att få hjälp att söka av områden. Ge IDhundföraren exakt adress så den kan se karta över området. Eller organisera sökgrupp. En katt är ofta kvar i närområdet och hunden kan visa på var det kan vara lämpligt att sätta ut en fälla. Vid regn kan det tex. vara svårt att hitta en katt som ligger och trycker, men en IDhund kan ofta lokalisera platsen även då. 

En IDhund behöver en smeller, något som doftar av din katt så den vet vem den ska leta efter. När du borstar din katt, lägg gärna päls i en glasburk med lock så det finns om olyckan är framme. Man kan också använda sig av kattens bädd, filt eller annat den ligger på om det inte finns fler katter i familjen. Förvara smellern i en plastpåse, gärna dubbla, så det inte smittas av andra dofter.


Vi rekommenderar att du lägger ut din efterlysning i en Facebook grupp. I många av grupperna finns erfarenhet om den administrativa biten av söket. Du får hjälp att samla in observationer, att hålla Facebook uppdaterat och når ut till fler. Du som ägare är ofta ute och söker och du kommer att ha svårt att göra alla delar själv. Så det är viktigt att ta till hjälp och hjälp finns att få.

Sätt upp lappar med beskrivning av katten och gärna foto i närområdet, vid affärer, pizzerior, portuppgångar osv.

Annonsera i lokaltidningen och läs dagligen annonserna över "Upphittade katter".

Om en innekatt kommer ut, är den i regel rädd och beter sig inte alls som den gör inomhus. Det är inte ovanligt att katten springer iväg om den ser dig komma mot den. I sådana lägen är det viktigt att avbryta jakten, annars är risken stor att du skrämmer bort katten från området. Utekatter som är vana att vara ute kan röra sig över stora områden. De kan tom. byta familj för ett tag om de hittar någon som matar dem.

Om du brukar ropa på katten på ett visst sätt, gör det även utomhus när du letar. Tänk på att katten hör dig bättre än du hör den. Katten kommer kanske inte att komma springande till dig, men den kanske svarar dig eller rör sig i ett buskage.

De allra flesta, särskilt kastrerade, katter stannar i närheten och håller sig i närområdet den första tiden.
Börja ditt sökande med att leta i närområdet. Ställ ut mat och vatten under buskar och balkonger och andra ställen som katten kan tänkas gå in i, i ditt närområde. Om det finns matställe minskar risken för att den flyttar sig. Leta och lyssna i skymning, katter rör sig ofta sent på dygnet.

Leta och ropa på kvällen när det mörkt och tyst, ta med kattens mat i en burk och skramla om den är van vid det ljudet. Annars kan du ta med mat som luktar mycket tex tonfisk, grillad kyckling.
Placera ut en fälla endast om ni har observationer eller markeringar från IDhund i området. En fälla måste övervakas så inte andra djur blir sittande i den. Fällor kan ibland lånas av viltvårdare i kommunen, jaktlag, djurparker etc.

När du hittar din katt.
När du upptäcker din katt, gå inte direkt fram till den. Stå still, sitt på huk, tala med lugn normal röst. Stirra inte
katten i ögonen och lys inte rakt på den med ficklampa. Vänta tills den kommer fram och stryker sig mot dig. Var försiktig när du ska lyfta upp katten. Smek den försiktigt och lyft långsamt. Den är rädd och skygg och blir lätt skrämd och flyr igen. Den kan bli räddare och svårare att fånga om du tappar den. Är du långt hemifrån, ta med en sele eller en transportbox.

Glöm inte att meddela polis och andra du kontaktat om att katten är hittad.
Ge inte upp hoppet eller sökandet, ibland har katter kommit tillbaka efter många år. 

 

Här är länk till texten som pdf fil om du vill dela eller skriva ut:
 http://www.idhund.se/idhund-om_katten_forsvinner.pdf